Kto sobie przyświeca, ten zostanie namierzony
10 września 2012, 13:24W jaki sposób niestosujące echolokacji drapieżniki morskie namierzają swoje ofiary w ciemnych wodach? Wydaje się, że wykorzystują zdolności bioluminescencyjne swoich kąsków.
Reakcja organizmu na tłuszcz zależy od jego wpływu na mikrobiom?
4 września 2012, 12:36Czemu nasz organizm dobrze reaguje na jedne tłuszcze, np. te z ryb, podczas gdy inne wiążą się z chorobami serca czy cukrzycą? Wg nowej teorii wysnutej przez amerykańskich naukowców, przyczyn należy poszukiwać w ich oddziaływaniu z mikroflorą jelit.
Biomasy jest mniej niż sądziliśmy
28 sierpnia 2012, 13:01Ziemia gości mniej życia, niż sądziliśmy. Najnowsze analizy wykazały, że żywej biomasy jest o 10-45 procent mniej, niż wskazywały na to wcześniejsze szacunki.
Mikrobiom w ciąży nie do odróżnienia od mikrobiomu zespołu metabolicznego
6 sierpnia 2012, 15:39Mikrobiom ciężarnych kobiet zmienia się w taki sposób, że zaczyna przypominać florę jelitową chorych z zespołem metabolicznym, który zwiększa ryzyko miażdżycy czy cukrzycy typu 2.
Ryżanki w kosmosie
30 lipca 2012, 05:21Japońska agencja kosmiczna (JAXA) przygotowała specjalne akwarium, które trafiło na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Nie będzie ono miało jednak na celu zapewnienie astronautom rozrywki czy odprężenia. Naukowcy chcą się przekonać, w jaki sposób mikrograwitacja wpływa na organizmy morskie.
Przez glony kamienie spłynęły czerwienią
26 lipca 2012, 11:15Niewielkie ilości glonów z rodzaju Trentepohlia od lat porastają skały żłobów lodowcowych na północnych zboczach siedmiotysięcznika Minya Konka (in. Gongga Shan) w Chinach. Od 2005 r. sporo się jednak zmieniło, m.in. skala zjawiska. W dolinie rzeki Yajiageng regularnie pojawiają się spektakularne szkarłatne dywany, które zapewniły jej nazwę Doliny Czerwonych Kamieni. Naukowcy z Chińskiej Akademii Nauk ustalili, że to zakwit nowej odmiany Trentepohlia jolithus - T. jolithus var. yajiagengensis.
Sód i wapń jadą na jednym wózku...
25 lipca 2012, 12:11Dieta obfitująca w sól zmniejsza zawartość wapnia w organizmie. Odkrycie naukowców z University of Alberta wyjaśnia, czemu miłośnicy słonych potraw częściej zmagają się z osteoporozą czy kamicą nerkową (American Journal of Physiology – Renal Physiology).
Czerwony zakwit bardziej niebezpieczny
24 lipca 2012, 12:52Profesor Hans Dam z University of Connecticut dowodzi, że organizmy wywołujące „czerwony zakwit“ alg są znacznie bardziej niebezpieczne niż sądzono. Plankton z gatunku Alexandrium tamarense zawiera bowiem nie jedną, a dwie różne toksyny
Pumeksowi pasażerowie na gapę
23 lipca 2012, 12:22Pumeks wyrzucany przez tongijski wulkan podwodny zasila Wielką Rafę Koralową nowym życiem. Najpierw jednak skała z "wkładką" musi przepłynąć wiele tysięcy kilometrów.
Ważniejsza ilość utleniaczy na początkowych etapach życia?
23 lipca 2012, 11:09Wiele wskazuje na to, że poziom reaktywnych form tlenu (RFT) na wczesnych etapach życia pozwala określić jego długość.